Blogg:
Norsk/Svensk Grønlandsekspedisjon 2007
5 dagar til avreise
Klar for tur!
Fra Island til Grønland
Dag 1: Hektisk dag
Dag 2: Knallstart
Dag 3: Sol!
Dag 4: Sastrugi tok knekken på ski
Dag 5: Skia holder
Dag 6: Nok en dag i sastrugi
Dag 07: Telefonrapport
Dag 7: Søndagsmiddag
Dag 8: Over 2000
Dag 9: Kjølig dag
Dag 10: Av med fellene
Dag 11: Gratulerer med dagen!
Dag 12: Med maske mot toppen
Dag 13: Snø overalt
Dag 14: Værfast
Dag15: Telefonrapport
Dag 16: Ut å gå igjen
Dag 17: Fin dag
Dag 18: Vi ser DYE2
Dag 19: Vind i vindsekken
Dag 20: Telefonrapport 1
Dag 20: Telefonrapport 2
Dag 20: DYE2 og Camp Raven
Dag 21: Mot vestkysten
Dag 22: Vi møtte dem!
Dag 23: Det går nedover…
Dag 24: Vi ser land!
Dag 24: Telefonrapport
Dag 25: Litt blåis
Dag 26: Vi er framme!
Sykkeltur og moskus…
Rapport fra Kangerlussuaq
Litt bilder fra turen

Rapport fra Kangerlussuaq

De siste to dagene har vi kost oss med sol og 20 varmegrader nede i frodige Kangerlussuaq. Litt av en overgang fra den enormt store innlandisen! Vi kom som kjent hit fredag kveld, noe slitne etter en dag gjennom brefallet ned til punkt 660. Forholdene var brukbare, og vi hadde ingen særlige problemer, men det tok ganske lang tid. Vi startet den siste dagen kl 09 om morgenen og klarte akkurat å nå en transport ned fra iskanten kl 19. Vi hadde gode koordinater for en mye brukt rute gjennom brefallet, men i år er forholda noe forskjellig fra tidligere. Det var veldig mye opp og ned og store vannpytter som vi måtte omgå, likevel ble vi ikke noe særlig våte. Det var absolutt bresprekker i området, men de fleste var fylt av snø og uproblematiske. En meget stor (og kjent) sprekk krysset vi over på en snøbro vi hadde posisjonen til, vi sender vår takk til Charlie for denne! Om noen dager vil nok brefallet bestå av mest vann og bli vanskeligere å passere, så det var godt at vi tok oss ned mens det enda var brukbart. Avslutningen på kryssingen ble noe kaotisk da vi måtte få pulker over stein og jord, samt krysse flere små elver for å komme fram til veien. Vi ble hentet av en stor passasjerlastebil som for tiden er den eneste som kan ta seg fram på grunn av isforholdene lenger nede ved ei elv. Der er det en sprekk som er tre meter djup og en meter bred som bilen bare dundret over! Som dere skjønner var kjøreturen ned en opplevelse i seg selv. Vi kom nesten samtidig ned til 660 med den ekpedisjonen vi flere ganger har nevnt på nettsida, nemlig guide Charlie, færøyingen Bjørn og ei fra Nederland. De var også veldig glade for å ha nådd fram.

Vi ble innlosjert på det som kalles Old camp nede i Kangerlussuaq, det er et vandrerhjem som nesten alle ekspedisjoner bruker med god plass til alle våre ting. Siden vi kom så sent på kvelden, var det ingen steder å få kjøpt noe mat, men vi fikk kjøpe litt nudler og snop! Det var også veldig herlig å få seg en god dusj. Egentlig manglet vi også såpe, shampo og balsam, men folkene her klarte å samle sammen dette ganske kjapt. Lørdag tok vi en tur inn i sentrum, omtrent 2 km herfra, og fikk hamstret ting på butikken. Frukt og bakevarer stod høyt på lista. Et problem som hadde oppstått, var at postpakkene med alt vår normale tøy lå innelåst på postkontoret som ikke åpnet før mandagen. Iherdig jobbing fra Kangtour gjorde at vi heldigvis fikk ut tingene våre og fikk skiftet til mer behagelig tøy.

Været har vært helt utrolig her, vi har ruslet rundt i t-skjorte i 20 graders varme og har virkelig likt oss! Litt tid har vi brukt på å få luftet og sortert utstyr, men mest avslapping. Det er få turister her akkurat nå, men de som er her, treffer vi stadig igjen. Det samme gjelder lokalfolk, nesten som om vi kjenner en god del av folkene som bor her allerede. Kangerlussuaq er ingen stor plass, det sentrale her er flyplassen, som er transittplass for nesten all flygning på Grønland. Det bor omtrent 500 personer her, og det er alle vanlige servicefunksjoner, dog med temmelig begrenset åpningstid. For å feire turen, tok vi i går kveld inn til flyplasshotellet for en bedre middag i restauranten. Vi ble helt sjokkert over den proffe servicen som overgår nesten noe annet vi har sett. En meget god middag som heller ikke kostet skjorta, og en høyst minnerik dessert der noen av oss fikk grønlandsk kaffe og kakao. Den spesielle tilberedningen og den utrolige smaken var virkelig en opplevelse.

I dag søndag tok vi ut på sykkeltur også det i fine været. I området er det en del moskus, og vi fikk virkelig en safari da vi syklet opp til Tacan, en radarstasjon 5-6km unna. Der hadde vi lunsj i det fri og så nærmere 20 moskus, et flott skue! Det var også praktfull utsikt ut over fjorden og tilbake mot innlandsisen. Vi fikk også sett oss rundt omkring i byen, som inntil 1992 stort sett huset en amerikansk luftbase. I dag er det bare en liten dansk flyavdeling igjen, og det meste er sivilt. Det satses en del på turisme, men det er lavsesong akkurat nå. Litt pussig, for dette er nok den fineste tiden på året her. I kveld var noen av oss ute ved roklubben, en restaurant ved drikkevannskilden, ca 6km fra byen, og spiste grønlandsk mat. En stor buffet med masse fisk, salat, reinsdyr- og moskuskjøtt, smakfullt. Det er nok en del av oss som gjerne kunne tenkt seg å reise tilbake til Grønland for mer ordinære fjellturer eller fiske. Vi er blitt veldig glade i landet, og det er kanskje litt vemodig å reise. Dagene før og etter ekspedisjonen har satt en ekstra spiss på det hele. Vi hadde en veldig minnerik tur over isen. Det er klart at det var langt, men vi fikk oppleve mye. Vi håper at vår nettside har formidlet noe av stemningen fra turen og takker veldig for kjempemange hilsener undervegs. Vi hadde høytlesing av innkomne meldinger innimellom og det var et stort høydepunkt. Nå som vi er i Kangerlussuaq skulle en kanskje tro at det ville bli lettere å skrive på nettsiden, men det er det ikke. Vi har ikke fått lånt noen datamaskin, samt at også andre tekniske vansker har gjort det noe problematisk. Bilder og mye mer får vi ikke lagt ut før vi er tilbake sent mandag eller tirsdag. Vi flyr alle herfra i morgen. Ragnar og Thomas burde være i Bergen rundt kl 22, Øystein i Oslo før midnatt kanskje, Maria i Stockholm rundt midnatt, Kristine og Inger er det litt uvisst med, men de skal nok komme seg til gamlelandet i løpet av mandag eller tirsdag. Da gjenstår det bare å avslutte denne meldingen og ønske alle en riktig god uke. Hilsen fra norsk/svensk Grønlandsekspedisjon 2007 Inger, Kristine, Maria, Øystein, Thomas og Ragnar.

Kommentarer

Kommentar fra Gunn
Postet 04.06.2007 , 05:41

Hei alle sammen,
GRATULERER!
Det har vært spennende å følge dere, og ikke minst lærerikt.

God tur hjem og God sommer.

Mvh Gunn

Kommentar fra Pål Rønning
Postet 04.06.2007 , 01:12

Gratulerer alle sammen med vel gjennomført ekspedisjon.
Håper at det i etterkant kommer en rapport om hva av utstyret som fungerte, og ikke minst hva som IKKE fungerte. Kan vel ikke forvente en like detaljert utstyrsbeskrivelse som Ragnar skrev etter NPL, men kanskje litt om hva dere evt. ville ha gjort annerledes neste gang.
Nå får dere hvile på laurbær og slikke sår når dere kommer hjem til et voldsomt høytrykk og flott vær. Ha en riktig god sommer!

Kommentar fra ida karlstrøm
Postet 04.06.2007 , 03:37

gratulere så masse med vel gjennomført ekspedisjon! utrolig bra! vær stolte over dere selv og nyt bragden! og takk for all insprasjon til å komme igang med lignende prosjekter!!!
har fulgt med dere over isen!
god sommer!!!!

Kommentar fra Margrete Hildal
Postet 05.06.2007 , 06:26

En liten hilsen til Inger, Thomas og Ragnar, + dere 3 andre som jeg ikke kjenner, men likevel kjenner litt etter å ha fulgt dere på denne fantastiske turen! GRATULERER ALLE SAMMEN!
Margrete og Per Hildal

Kommentar fra erotik
Postet 09.03.2009 , 06:26

Dies ist ein großer Ort. Ich möchte hier noch einmal.

Skriv en kommentar